مسجد بازار مرند

 مسجد بازار مرند

مسجد بازار مرند

مسجد بازار مرند در گذر زمان، در روند کشمکش های قومی مذهبی تغییرهای زیادی داشته.مسجد زیبای مرند به محل دفن شدن همسر حضرت نوح نیز معروف است و بعضی مردم هم بر این باورند که این بنا اول لیسا بوده و بعد پسر بعیث که اسم او محمد بوده کلیسا را به مسجد تبدیل کرده.

عکس های بیشتر

 

سلام من شهر مجازی هستم و توی این مقاله میخوام راجب مسجد بازار مرند حرف بزنم اگه به گردشگری علاقه داری یا به اطلاعات احتیاج داری جای درستی اومدی،با من همراه شو تا بیشتر راجب مسجد بازار مرند اطلاعات کسب کنیم.

مسجد بازار مرند

مسجد بازار مرند در گذر زمان، در روند کشمکش های قومی مذهبی تغییرهای زیادی داشته.مسجد زیبای مرند به محل دفن شدن همسر حضرت نوح نیز معروف است و بعضی مردم هم بر این باورند که این بنا اول لیسا بوده و بعد پسر بعیث که اسم او محمد بوده کلیسا را به مسجد تبدیل کرده.

مسجد مرند یکی از مدارکی است که توانایی ثابت کردن باستانی بودن منطقه مرند را دارد چرا که بر اساس مدارک موجودی از طوفان نوح ودفن همسر حضرت نوح دراین شهر در دست داریم که این اتفاقات به پنج هزار سال پیش برمیگرده به این معنی است که در آن موقع مرندی وجود داشته که حضرت نوح به آنجا آمده و در آخر همسر خودش رو در آنجا دفن کرد.این مسجد به نام های دیگری هم معروف است که از آن نام ها میشود به :مسجد بازار،مسجد پیر بالا و مسجد امام اشاره کرد.

مسجد بازار

مسجد بازار مرند

مسجد بازار مرند اول یک بقعه گنبد بده که مکان اصلی این بقعه در اولین شاه نشین جنوب غربی این مسجد است و خود این مسجد هم در مرکز بازار مرند قرار داره و احتمالا محل دفت شدن همسر حضرت نوح است.شخصی به نام عبدالرحيم کيا نوشته که : مطابق نوشته هاى تورات مادر حضرت نوح در اين مکان مدفون است. و در داستان ها و روایات های ارامنه گفته شده که خو حضرت نوع هم در همین مکان دفن شده است ولی دو جهانگرد به نام های تاورنیه و جملی کاری در یاداشت های خود نوشته اند که: مکان دفت شدن همسر حضرت نوح را در این مسجد میدانند.

مسیحیان هم برای زیارت به این مکان می آمدن و احترام خاصی برای این مکان داشتن حالا شاید سوالی پیش بیاد که چرا و در این مورد میشه گفت همونطور که مسلمانان همسر های حضرت محمد(ص) را ام المومنین میدانند، مسیحیان ارامنه احترام خاصی که به حضرت نوح و زن ایشان داشتند همسر حضرت نوح را مادر صدا میکنند و حتی صحبت هایی هم در این مورد هست که نام شهر مرند (مانر)و(ماتر)بوده که به معنی  مادر است که در اثر کثرت تلفظ به مرند تغییر پیدا کرده .بعد از اینکه این مکان تبدیل به مسجد شد ،مسیحی ها برای اینکه به عقاید مسلمانان احترام گذاشته باشند پارچه سفید بلندی میخریدند و از جلو بالکن تا مکانی که بعقه قرار داشت روی حصیر ها پهن میکردند که شکلی مثل یک راه ر باریک به خود میگرفت و بعد از زیارت کردن پارچه سفید را جمع میکردند و به کنار مسجد هدیه میدادند.

تاریخچه

در مان فتحعلی شاه در سال 1817 میلادی شخصی به نام موریس دو کوتز بوئه که اهل کشور آلمان بود و همراه سفیر کبیر روسیه به ایران سفر و دیدن کردند در کتابش که نامش مسافرت به ایران بود نوشت : ارامنه، قصۀ معمولی خودرا در موضوع مرند هم ذکر می کنند. به این صورت که گفته اند، نوادگان حضرت نوح در این شهر خانه ای داشته اند و زن آن حضرت نوح هم در شهر مرند دفن شده است، مسلمانان هم در نقطه ای که می گویند مدفن این حضرت است مسجدی بنا کرده اند که دیوارهای آن بر طبق قوانین اسلامی ساده و   بی آرایش ساخته شده ومعلوم نیست که خیلی جدید باشد ، موقعیکه این مسجد ساخته شده کسی نمی دانسته قبر زن نوح نبی کجا است و اگر ارامنه آن را حدس می زدند فعلاً قریب چهل سال است که خداوند محل حقیقی آن را به طریق اعجاز به مردم شناسانده ، بدین ترتیب که در ضمن زمین لرزه ای ، سنگ قبری در زمین ظاهر شده و دوباره در همان شکافی که از آن ظاهر شد پنهان گردیده دو نفر از افرادی که در انجا وجود داشتند دو ملا بودند که یکی از آنها هنوز در در قید حیاط است و عده ای از مردم شاهد این اتفاق بوده اند.

مسجد بازار مرند

مسجد بازار مرند

در مسجد بازار مرند در کل 3 کتیبه وجود دارد که با خط زیبا و چشم نوازی نوشته شده اند.از چیز هایی که از این سه کتیبه سه گانه پیداست و اطلاعاتی که به دست آمده از آنها ساختمان این مسجد در حدود سال 1268 هجری قمری  بر روی بقعه در هم شکسته شد و یا تعمیر بنیادی و از ریشه داشته است. در حال حاضر مساحت مسجد حدودا 600 نتر مربع است.

حالا این سه کتیبه سه گانه در کجای این بنا قرار دارند: یکی از کتیبه ها در بالای ورودی اصلی مسجد بازار قرار دارد، یکی دیگر از آنها در چایخانه مسجد است و آخرین کتیبه در بالای مهراب است.

بر روی کتیبه ای که در بالای چایخانه قرار دارد که سایزی حدود 35×45سانتیمتر دارد 3 بیت شعر نوشته شده که آن شعر:

 ((هزار و دو صد شصتهشت اینچنین      زهجرت گذشته نهادیم این )) است و در آخر آن نوشته شده(من کلام علی بن هادی الحسن 1268)

کتیبه بعدی سایزی حدود 50×60 س م دارد و بر اساس نوشته های این سنگ بود که ما پی بردیم که تعمیر اساسی در سال 1268 ه ق اتفاق افتاده و زبانی که با آن بر روی این کتیبه نوشته اند زبان عربی است و ترجم آن متون اینگونه است: اين مسجد شريف به طورى که بين مردم مشهور است، قبر مادر نوح در آن واقع شده است. به سرپرستی شيخ على مرندى که شاگرد مشايخ بزرگ محمد حسين صاحب الفصول و شيخ ازهد صاحب مفاخر و زبده اوائل و اواخر شيخ مرتضى سلمه الله در تاريخ ۱۲۶۸ هجری.قمری تعمير  شد) از این رو  میشود گفت که این مسجد توسط حاجی شیخ علی مجتهد مرندی تعمیر کلی شده است. شیخ علی در سال 1310 هجری قمری در نجف فوت شد و از آن زمان یکی از اولاد مرد این خانواده در اداره مسجد عضویت داشته ودارد. پوسیدگی های بیرونی دیوار و کف مسجد با سنگ های مخصوص را ه آهنی در سال 1372 هجری.قمری تحت نظارت مرحوم حاجی میرزا محمد آقا (نجفی) تعمیر شده بود و تا این سال که کف مسجد بازار مرند حصیر پوش بوده وفقط در مراسم عزاداری کف مسجد با گلیم و جاجیم های بافته شده  که از خانه ها آورده می شد و بعد جمع میکردندو می بردند، با مبالغ جمع آوری شده توسط این مرحوم که مشهور بود که پنابات های مسجد را بدهید مسجد هم تعمیر و هم مفروش زیلویی گردید .

وقتی که میخواستند که سنگ فرش مسجد را درست که حدودا به سال 1355 برمیگردد مسئولیت نظارت به روند سنگ فرش کف مسجد و بالکن را به خلیل آقا حسینی سپرده شد.

برای انجام دادن عملیات سنگ فرش مسجد مجبور شدند که حدودا دو متر از خاک کف مسجد را بیرون ببرند تا بتوانند که عملیات قیر گونی کردن پایه های ستون ها و... را آغاز کنند.

در موقع ای که خاکبرداری میکردند به 3 مورد مهم و اساسی برخورده اند که:

1_شنازی که باعث استحکام و محکم شدن پی و ستون ها شده بود:سنگ های بزرگی را که با سرب به هم وصل شده بودند به سنگ پی دیوار ها رسیده و با آنها جفت شده بودند و استحکام را بالا برده بودند.

2_ بعد از اینکه شروع به خاکبرداری از کل کف مسجد کردند بعد از حدودا 1متر خاکبرداری کارگران استخان هایی پیدا کردند و بعد از بیشتر کندن به قبر های زیادی رسیدند، بعضی از استخوان هایی که پیدا کرده بودند را در گورستان شهر دوباره دفن کردند و قسمتی از آنها را جمع کردند و در گوشه ای گذاشتند.

3_بعد از ادامه دادن و رد شد از دو متر به قبر های دیگری نیز رسیدند که به صورت شامی دفن شده بودند و بعد از نگاه انداختن دیدن که از استخوان های افرادی که در آنجا مدفون شده بودند فقط لایه ای نازک از پودر کرم رنگ باقی مانده بود.

حالا شاید سوال پیش بیاد که مدفون شدن به روش شامی چگونه است به این صورت که بعد از گود برداری و کندن قبر که حداقل تا 2 متر میکندند و به خاک سفت میرسیدند، به صورت افقی قسمت جنوبی قبر را به اندازه جسد خالی میکردند و اگر بیشتر دقت کنید میفهمید که قبر به شکل L در زبان انگلیسی در می آمد. جسد را در قبر افقی به پهلو میگذاشتند و پشت جسد چند کوزه شکسته و یا ترک دار به صورت برعکس میزاشتند و قبر را پر میکردند. وقتی که یک مرده را اینگونه در قبر میگذاشتند امکان اینکه حیوانات مرده خوار مثل کفتار بوده و مثل اینکه در آن زمان در مرند کفتار های زیادی هم بوده بر همین اساس از این نوع دفن کرد مرده منصرف میشدند.

مسجد بازار مرند دارای 9گنبد آجری چشم نواز و زیبا،4ستون سنگی 12ضلعی است که بر اساس نوشته های مورخان بر پایه های مسجد یا معبد قبلی ای که بوده ساخته شده.

در قدیم در قسمت شمال شرقی و غربی مسجد بالکنی وجود داشت که در تعمیراتی که در سال 1355 بر روی مسجد اعمال شد آن بالکن هم با فضای مسجد یکی شد در حال حاضر آن فضا نمازخانه و کفش کنی و چای خانه مسجد است.

ورودی اصلی مسجد دو در چوبی ضخیم بوده که در شمال شرقی و شمال غربی روبه بالکن بوده .قسمتی از محوطه و فضای مسجد را دکانها و بالکن ها تشکیل شده است.

در ایران مسجد های خیلی کمی مثل این مسجو وجود دارد که فضای زیادی از آن رو فضای آزاد است .در گذشته که حدودا 60یا70سال پیش میشه چهار طرف این مسجد مثل حفره ای گود بوده و با پله به مسجد میرسیدند.

متأسفانه در سال 1370وقتی که داشتند نمای بیرونی مسجد را با سنگ های کریستال  رو کا میکردن و پنجره های چوبی را با پنجره های آننی تعویض میکرندند اعتبار  تاریخی مسجد پسرفت داشت و باید برای برگشت اعتبار تاریخی این مسجد سنگ ها را بردارند .در همان سال علاوه بر اینکه نمای مسجد را باسنگ های کریستالی رونما کردند و اعتبار تاریخی مسجد فروریخت، شاه نشین های مسجرا را هم برداشتند.

خب دوست عزیز ممنون از این که تا اینجا با من همراه بودی امیدوارم که اطلاعاتی که احتیاج داشتی رو به دست آورده باشی اگه به جاهای دیگه ای هم علاقه داری یا به اطلاعات نیازی داری میتونی داخل صفحه اصلی من اطلاعاتی از اقصی نقاط کشور به دست بیاری.

آدرس بر روی نقشه

نظرات

نظر بدهید