قلعه مانداگارانا مرند

 قلعه مانداگارانا مرند

قلعه مانداگارانا مرند

قعله مانداگارانا که در محدود شرقی شهر مرند قرار دارد قدمتش حدودا به 6هزار سال میرسد یکی از بزرگ ترین نشانه های قدمت و تاریخی بودن شهر مرند است و از مکان های دیدنی استان آذربایجان شرقی است.

عکس های بیشتر

 

سلام من شهر مجازی هستم و توی این مقاله میخوام راجب قلعه مانداگارانا (تپه یالدور) حرف بزنم اگه به گردشگری علاقه داری یا به اطلاعات احتیاج داری جای درستی اومدی،با من همراه شو تا بیشتر راجب قلعه مانداگارانا (تپه یالدور)اطلاعات کسب کنیم.
قعله مانداگارانا که در محدود شرقی شهر مرند قرار دارد قدمتش حدودا به 6هزار سال میرسد یکی از بزرگ ترین نشانه های قدمت و تاریخی بودن شهر مرند است و از مکان های دیدنی استان آذربایجان شرقی است. این قلعه تاریخی در زمانی که گردشگران جهانی دنبال فرصت کاوش کردن در این نوع مکان های تاریخی هستند، دارد چوب بیتوجهی مسئولین شهرستان مرند را میخورد. این مکان تاریخی و با ارزش در حال حاضر در زیر مقدار زیادی خاک فراموش میشود.
قلعه مانداگارانا به نام ای دیگر هم شناخته میشود نام هایی مانند:تپه مرند، تپه یالدور. قلعه مانداگارانا در تاریخ یکم فروردین ماه در سال 1347 هجری شمسی به عنوان یکس از آثار ملی ایران باشماره 786 ثبت شد.

تاریخچه قلعه مانداگارانا

قلعه مانداگارانا یکی از شناخته شده ترین مکان های دیدنی مرند است که به نام قلعه هم در آنجا شناخته میشود و بطور یقین وجود باقی مانده این قلعه باستانی از بزرگ ترین چیز هایی است که قدمت شهر مرند را نشان میدهد و احتمالاتی هم در مورد این قلعه هست که بازگو میکنند که ممکن است که این قلعه باقی مانده یکی از 22 قلعه های خاکی اورارتویی باشد که در حملاتی که پادشاه آشور یا نام دیگرش سارگون دوم است ویران شده.شخصی دیگر هم به نام (ولادیمیر مینورسکی) بر این باور است که آتشکده مانداگارانا از نوع قلعه‌های خشتی اورارتویی است و عقیده اش این است که در زمان حمله های که پادشاه آشور (سارگون دوم) به مرند داشته تا مقداری از بین رفته است.

قلعه مانداگارانا

قلعه زیبای مانداگارانا


شاید برایتان جالب باشد که باستانشناسان و تاریخ شناسان زیادی مانند :بطلمیوس، هرودوت، گرنفون در حدود 2.200 سال پیش از مرند یاد کرده اند و جالب اینجاست که آنها از مرند به نام مانداگارانا یاد کرده اند بر همین اساس یکسری نظراتی گفته میشود  که مرند نام خودش رو از آتشکده مانداگارانا گرفته است.
پیش ویلیامز جکسون که باستان شناس و جهانگرد که اهل آمریکا بود حدود 100سال پیش از تپه آتشکده دیدن کرد و در مورد آن گفت که مرند رونق فراوانی در دوره ساسانیان داشته و حتی پایتخت واسپورگان بوده و بقایای آن اتشکده در تپه خاکستری میتواند این نظر را ثابت کند.
مهندس فرخ زمانی آشتیانی که در آلمان تحصیل کرده و از طراحان شهر سازی هم هست در مورد این قلعه تحقیق میکرده و اینگونه گفته:
این مکان شاید تنها جایی است که مانند یک موزه طبیعی آثار سه تمدن را درون خودش دارد؛ اما متاسفانه اکنون به‌ صورت متروکه و فاقد اهمیت و بدون استفاده علمی و توریستی مانده است. در جنب شهر مرند که به شهر نوح نیز معروف است، تپه‌ای قرار دارد که قدمت تمدن این منطقه را ثابت می‌کند. در این محل آثار تمدن‌های تمدن برنز، یخبندان «عصر حجر پیر»، تمدن پس از آخرین دوره یخ تمدن قبل از تاریخ «عصر حجر جوان» وجود دارد و به نظر من بسیار به جا است که از سوی زمین‌ شناسان ایرانی مورد بررسی قرار بگیرد.
در قسمت غربی قلعه برکه کم آبی وجود داشت که تا سال 1354یا1355 هجری شمسی وجود داشت .مردم بومی آنجا فکر میکردند که قعله مانداگارانا روی منبع نفت قرار داره ولی آن ها اشتباه فکر میکردند برای اینکه در آن زمان همیشه بر روی سطح آب آن پر از نی های خودرو بود برای همین همیشه روی آب آن برکه لایه ای از روغن وجود داشت همین باعث شده بود که فکر کنند لایه روغنی که وجود داشته علائم وجود منبع روغن است.

لعه مانداگارانا

تپه یالدور


در چند سالی که گذشته حرف ها و نظر های زیادی راجب تبدیل محوطه‌ قلعه‌ مانداگارنا به منطقه‌ ویژه‌ ای برای گردشگری گفته شده است. گردشگران زیادی به سوی قدمت 6 هزار ساله این قلعه و آتشکده میشوند و باعث بیشتر شدن رونق میشود. 

نام های قلعه مانداگارانا

در گذر زمان قلعه مانداگارانا نام های مختلفی داشته یکی از آنها میشه به قلعه یالدور و تپه مرند اشاره کرد.همینطور بعضی از افراد این قلعه را به نام تپه خاکستری هم صدا میکنند به این منظور که فکر میکنند این تپه ها از باقی مانده خاکستر های آتشکده زرتشتی و جایگاه آن به وجود آمده و برای همین آنجا را آتشکده مانداگارانا میدانند. ولی یا برسی ای که کارشناسان داشته اند پی برده اند که فقط دو لایه خاکستری که ضخامتی حدود 10یا 20 سانتی متر در یک سطح افقی در کل تپه دیده میشود که آن هم میتواند باقی مانده آتشسوزی وسایل و سقف اتاق هایی که قلعه داشته موقع ای که در حال تخریب بوده، باشد بجز آن لایه خاکستری  باقی قلعه از خاک تشکیل شده و این تپه بجز لایه خاکستری دوباره در آنجا خانه و ساختمان هایی ساختند و قابل سکونت شد و این ساخت و خرابی ها چندین بار اتفاق افتاده .

قلعه پالدور

قلعه مانداگارانا

 

قلعه مانداگارانا کجاست؟

آدرس: استان آذربایجان شرقی، مرند،‌ چایکنار شرقی، کوی شهید میراسلام سید باقری، کوچه سیدلر.
خب دوست عزیز ممنون از این که تا اینجا با من همراه بودی امیدوارم که اطلاعاتی که احتیاج داشتی رو به دست آورده باشی اگه به جاهای دیگه ای هم علاقه داری یا به اطلاعات نیازی داری میتونی داخل صفحه اصلی من اطلاعاتی از اقصی نقاط کشور به دست بیاری.

آدرس بر روی نقشه

نظرات

نظر بدهید