تبلیغ خود را اضافه کنید
معرفی شهر بناب
اطلاعات کلی
کشور: ایران
استان: آذربایجان شرقی
شهرستان: بناب
بخش: مرکزی
مردم
جمعیت: ۱۲۵،۲۰۹
زبان گفتاری: ترکی آذربایجانی
مذهب:شیعه
جغرافیای طبیعی:
ارتفاع از سطح دریا:۱۲۹۰ متر
اطلاعات شهری
شهردار: باقر بابازاده
رهآورد: انگور، خیار،خشکبار، کباب سنتی
پیششماره تلفنی: ۰۴۱۲
وبگاه: فرمانداری بناب
بُناب یکی از شهرهای جنوبی استان آذربایجان شرقی و مرکز شهرستان بناب است. پیشینهٔ آثار تاریخی کشفشده در ارتفاعات جنوبی گورستانهای قرهقشون به سدههای هشتم و نهم هجری میرسد و نشانگر رونق و آبادانی بناب در عصر صفویان است.
امروزه ساکنان شهر بناب به زبان ترکی آذربایجانی سخن گفته و پیرو دین اسلام و مذهب شیعهٔ دوازدهامامی هستند.
پیشینه
پیشینه بناب
بر اساس نشانهها و آثار شناخته شده در شهر بناب، قدمت تاریخ و تمدن این شهر به شش هزار سال پیش میرسد وضعیت جغرافیائی منطقه و آثار به دست آمده از کاوشهای محلی نیز با توصیفات شهر تاریخی شیز انطباق دارد. آثار به دست آمده از حفاریهای قره تپه گزاوشت و قیزلار قلعه سی (قلعه دختران) که یکی از نود و سه تپه باستانی میباشند و همچنین وجود سی و شش غار مربوط به یکدیگر (معماری صخرهای صور) که نشانگر زندگیهای دسته جمعی در دوران ماقبل تاریخ است. همچنین کشف آثار قدیمی مانند ظروف سفالین، فلزی و نشانههای تمدن شهری تا عمق چند متری زمین، این سابقه طولانی را تائید میکند.
وجه تسمیه
در لغتنامهٔ دهخدا واژهٔ بناب به معنی آخر، تک، ته، عمق و قعر آب و متضاد واژهٔ سراب ذکر شدهاست؛ یعنی مکانی که جریان آب در آن به پایان رسد. در فرهنگ معین نیز از واژهٔ بناب به معنی ته و قعر آب یاد شدهاست که البته هیچکدام از این معانی درست نمیباشند. زیرا شهر بناب یکی از شهرهای آذربایجان بوده و معقول نیست شهری که در سرزمین ترک نشین است، نامش به زبان فارسی باشد. گفته می شود نام این شهر از دو کلمه «بین» (در ترکی یعنی هزار) و «او» (در ترکی یعنی خانه) تشکیل شده و به معنای هزار خانه است و دلالت به شهری دارد که خانه های زیادی را در خود جای داده است.
بناب از دیدگاه صنعتی [ویرایش]بناب با توجه به موقعیت جغرافیایی و پتانسیلهای گوناگونی که دارد، پیشرفت چشمگیری از لحاظ صنعت داشته و اکنون یکی از قطبهای صنعتی شمال غرب کشور میباشد. از جملهٔ عواملی که در این امر تاثیر داشتهاند میتوان به وجود نیروگاه حرارتی تولید برق با توان تولید بالا (نیروگاه سهند بناب) در این شهر اشاره کرد که در مواردی برق مورد نیاز برخی کارخانه جات پر مصرف را به صورت مستقیم تامین میکند.مانند:
مراکز علمی و دانشگاهی و حوزوی
مجتمع آموزش عالی بناب
دانشگاه آزاد اسلامی (با درجهٔ بسیار بزرگ)
دانشگاه پیام نور واحد بناب
دانشگاه علمی کاربردی بناب
دانشگاه امام صادق بناب
مجتمع آموزش عالی وزارت نیرو
حوزه علمیه ولیعصر بناب
مجتمع آموزش فنی حرفهای
پژوهشکدهٔ لیزر و اپتیک
مرکز تحقیقاتی هستهای بناب شهرستان بناب دارای تنها مرکز تحقیقات هستهای در شمال غرب کشور میباشد.
آثار تاریخی
بناب دارای ۲۵ اثر تاریخی ثبتشده در فهرست آثار ملی ایران است که از این میان، ۸ اثر مورد حفاظت قرار گرفتهاست. از مهمترین آثار تاریخی این شهر میتوان به مسجد مهرآباد، حمام مهرآباد و مسجد میدان (گزاوش) اشاره کرد. برخی از آثار تاریخی بناب عبارتند از:
پل پنجچشمه.
حصار تدافعی شهر.(که آخرین قسمت باقی مانده آن به تازگی تخریب گردید)
حمام تاریخی که به عنوان اولين حمام عمومي بناب تاسيس شد .
حمام تاریخی مهرآباد (موزهٔ مردمشناسی بناب).
حمام مخروبه حاج تقی در بازار مسگران
خانهٔ تاریخی حاجعلی بزاز.
خانهٔ تاریخی خسروشاهی.
خانهٔ تاریخی شیخ قاضی سیفالعلما.
خانهٔ تاریخی نیک پی.
قیزلار قالاسی.
گورستان تاریخی زوارق.
مسجداسماعیلبیگ.
مسجد جامع گزاوش.
مسجد جامع مهرآباد.
مسجد گوی.
معماری صخرهای صور.
معماری روستای توتهخانه.
راستهبازار.
بناب از دیدگاه ورزشی
از جملهٔ پتانسیلهای ورزشی میتوان به دارا بودن انواع زمین و پیستهای ورزشی اشاره کرد، مانند سالن ورزشی سرپوشیدهٔ به منظور برگزاری مسابقات والیبال، فوتسال، بستکبال و... میباشد، یا مانند زمین برگزاری مسابقال والیبال ساحلی و یا مانند پیست برگزاری مسابقات موتور سواری و سوارکاری.
از جمله مسابقات ورزشی انجام شده در این شهرستان:
مسابقات والیبال ساحلی قهرمانی کشور
مسابقات فوتبال قهرمانی نوجوانان کشور
مسابقات پینگ پنگ کشوری
این شهرستان به شهر دوچرخه ایران معروف میباشد و هر ساله همایش بزرگ دوچرخه سواری با حضور بیش از۳۰۰۰۰ دوچرخه سوار برگزار شده و در آخر به قید قرعه جوایزی نیز اهدا میگردد. بنیانگذار این همایش، رئیس تربیت بدنی وقت بناب در سال ۱۳۷۵، آقای حاج محمد میرزادوست، شهردار سابق بناب میباشد.
سوغات
از جملهٔ صنایع دستی بناب میتوان به طراحی روی قالی، قالیبافی، قلمزنی روی مس و منبتکاری اشاره کرد. همچنین انگور و خیار از مهمترین محصولات کشاورزی این شهر بهشمار میروند. خشکبار و کباب سنتی بناب نیز شهرت جهانی یافتهاست.