تبلیغ خود را اضافه کنید
معرفی شهر نور
شهرستان نور از شمال به دریای خزر، از شرق به شهرستان آمل، از شمال شرق به شهرستان محمودآباد از جنوب به استان تهران، از جنوب غرب به استان البرز و از غرب به شهرستان نوشهر و شهرستان چالوس متصل است. مردم این شهرستان به مازندرانی به گویش نوری که میتوان آن را از هموندان گویش کجوری دانست تکلم میکنند.
نام نخست شهرستان نور در گذشته رستمدار بوده که متشکل از چهار ناحیه شهری ناتل، بلده، تمیشان و ماهان بودهاست. در جدیدترین کشفیات باستانشناسی در این شهر آثاری از دورهٔ اشکانیان پیدا شدهاست. در تاریخ شهرستان نور به همراه شهرستان نوشهر و شهرستان چالوس ایالت کهن رویان را تشکیل میدادند که گاهی مرز غربی آن تا هوسَم (رودسر فعلی در استان گیلان) نیز ادامه میافت. این شهرستان در غرب استان واقع شدهاست و مرکز آن شهر نور است.
نور یکی از قدیمیترین نواحی شهرنشین طبرستان (مازندران کنونی) بوده که به گواهی تاریخ رستمدار نام داشتهاست. رستمدار به منظور شغل قالب مردم که ماهیگیر بودهاند و با قایق به ماهیگیری میپرداختند اطلاق میگشت. تمیشه نام پایتخت بخش ساحلی حکومت رویان بوده که بنای کنونی شهر نور بر آن قرار دارد. نام دیگر قدیمی آن که حتی ساکنان کنونی آن نیز گهگاه به جای نور به کار میبرند، سولده است. نام کنونی نور از رودخانه نور گرفته شده که از کوههای البرز سرچشمه میگیرد.
منطقه کجور
محدوده تاریخی کجور از شمال به دریای مازندران از غرب به رود چالوس از شرق به سولده(نور) و از جنوب به دره نور محدود می شود. منطقه کجور به همراه کلارستاق ، لنگا ، تنکابن ، سختسر و هوسم بخشی از رویان کهن بود که بعد ها رسمتدار نام گرفت. رویان کهن از نواحی غربی طبرستان محسوب می شده است.
تقسیمات کشوری
نقشه استان مازندران به تفکیک شهرستان
دریای خزررامسرتنکابنعباسآبادچالوسنوشهرنورمحمودآبادآملفریدونکنارسیمرغبابلسربابلقائمشهرجویبارسوادکوهساریمیاندورودنکابهشهرگلوگاهسمنانتهرانگیلانگلستانقزوین
شهرستان نور در سالهای نه چندان دور با نام سولده بخشی از شهرستان آمل بودهاست. این شهرستان پس از جدا شدن از آمل دارای سه بخش مرکزی، بلده و چمستان میباشد. بخش مرکزی شهرستان نور شامل شهرهای نور (مرکز شهرستان)، رویان (علمده) و ایزدشهر میباشد و از روستاهای مهم آن عباسا،تاشکوه،لاویج و سلیاکتی است لیکن متعاقب تصویب طرح جامع نور توسط شورایعالی معماری وزارت راه و شهرسازی اکنون منطقه بزرگ و توریستی رستم رود قسمتی از شهرنور محسوب میشود. بخش چمستان به مرکزیت شهری به همین نام در فاصله ۱۵ کیلومتری جنوب شرقی نور، در مجاورت شهرستان آمل قرار دارد. بخش بلده نیز به مرکزیت شهری قدیمی به همین نام در ۸۵ کیلومتری جنوب شهر نور قرار دارد و پل ارتباطی میان دو جاده مهم هراز و چالوس است.
ناتل کنار سفلی
رستم رود ناحیه ای است در بخش مرکزی شهرستان نور که متعاقب تصویب طرح جامع شهرنور در آذر ماه ۱۳۹۲ این منطقه سرسبز و گردش پذیر در شهر نور ادغام و اکنون جزء محدوده قانونی این شهر محسوب میشود. جمعیت رستمرود تا قبل از تجمیع حدود۸۰۰خانوار یا ۳۲۱۷ نفر البته بدون احتساب ساکنین شهرکهای ساحلی مجاور آن(نفت_ آرام_گالیگاژ و...) بود. فاصله رستم رود تا مرکز شهر حدود ۵ کیلومتر و راه اصلی آن آسفالته (اتوبان) زبان مردم فارسی با گویش مازنی (طبری) است. دارای چند واحد آموزشی اعم از مدارس ابتدائی و دبیرستان نظام جدید است در این ناحیه آب شرب شهری، برق، گاز، تلفن، پست بانک، سالن ورزشی صالحین، خانه بهداشت، بانک کشاورزی، پاسگاه منابع طبیعی،فاطمیه، دو حسینیه کریم اهل بیت وحسینیه تعزیه خوانی بابالحوائج، داروخانه ، استراحتگاه مخابرات، درمانگاه فرهنگیان، ورزشگاه ۳۵۰۰نفره، برج عظیم تجارتی وزارت ارتباطات، رستوران ،پایگاه هلال احمر و دو مسجدبزرگ و چشمانداز به نامهای جامع و صاحب الزمان و واحد خدمات شهری تحت تابعیت شهرداری نور وجود دارد. از جمله محصولات مهم آن برنج و مرکبات و انواع سبزیها میباشد. شغل اغلب اهالی کشاورزی و بعضاً صیادی، مغازهداری و یا شاغل در ادارات و نهادها است.
معرفی روستاهای بخش چمستان
شیرکلا: روستای شیرکلا روستایی در دل طبیعت و جنگلهای سرسبز و شالیزار است. این روستا در استان مازندران، در جاده آمل به چمستان با ۳ کیلومتر جاده فرعی اختصاصی قرار دارد و از شهر آمل ۱۸ کیلومتر و از شهر چمستان ۱۲ کیلومتر و از شهر نور ۳۳ کیلومتر فاصله دارد. همچنین از راه فرعی داخل جنگل ۱۳ کیلومتر ی دریا و شهر محمودآباد میباشد. این روستا از نظر محدوده جغرافیایی و تقسیمات کشوری جزو شهرستان نور میباشد.
شیرکلا بیش از ۲۵۰۰ نفر جمعیت دارد و یک حلقه بزرگ شالیزار به وسعت تقریبی ۴۰۰ هکتار آن را احاطه کرده که بعد از آن حلقه نیز یک نیم حلقه دومی با جنگلهای انبوه و طبیعی با وسعت بیش از ۵۰۰ هکتار آن را پوشش دادهاست و انتهای این جنگل به نوار ساحلی دریای خزر و پارک جنگلی نور متصل میگردد؛ رودخانه آلشرود نیز از کنار این روستا میگذرد. پشت سر این روستا روستای معصومآباد با جمعیت تقریبی ۱۵۰۰ نفر و کاملاً چسبیده به شیرکلا قرار دارد بهطوریکه برای بیشتر گردشگران تشخیص حد مرزی بین این دو روستا مشکل به نظر میرسد. بعد از روستای معصومآباد روستای کوچک دیگری به نام نرگس کتی قرار دارد. جاده اصلی دو روستای معصومآباد و نرگس کنی به روستای شیرکلا منتهی میشود و جاده فرعی۳ کیلومتری بین سه روستای شیرکلا و معصومآباد و نرگس کتی مشترک میباشد.
روستای شیرکلا دارای یک مدرسه ابتدائی و یک مدرسه راهنمائی، دو مسجد ، دو باب نانوایی لواش و بربری، دو باب حمام عمومی، دو باب کارخانه شالیکوبی و بیش از دهها مغازه مختلف میباشد. شیرکلا دارای یک دهیاری و یک سالن ورزشی سرپوشیده نیز میباشد. این روستا در حال حاضر پذیرای تعداد قابل توجهی از مسافرین و توریستهای داخلی میباشد و در سالهای اخیر تعداد قابل توجهی از ساکنین تهران و دیگر استانهای کشور به این روستا آمده و با خرید ویلا و ملک و ساخت و ساز به نوعی ساکن این روستا شدهاند.
کار اصلی مردمان این روستا کشاورزی میباشد و در کنار آن یک مرغداری پرورش مرغ مادر صنعتی و دامداریهای کوچک و محلی نیز به چشم میخورد. جوانان این روستا بیشتر به دنبال کارهای صنعتی و تحصیل رفتهاند و در این روستا بیش از ۱۰۰ نفر دارای تحصیلات دانشگاهی از کاردانی تا کارشناسی ارشد به چشم میخورد. جنگلهای طبیعی این روستا هر ساله مخصوصاً در سیزده نوروز پذیرای مردمان بومی و مسافران از بیشتر نقاط کشور میباشد.
آهودشت: با ۲۸۴ خانوار و ۱۳۶۸ نفر جمعیت (۸۷۶ نفر با سواد) دارد فاصله آن تا مرکز بخش ۵/۳ کیلومتر و راه اصلی آن آسفالتهاست و زبان مردم فارسی با گویش محلی. کودکستان، دبستان و مدرسه راهنمایی دارد. در این روستا برق، گاز، دفتر مخابرات، تلفن، خانه بهداشت و مسجد وجود دارد. محصولات مهم آن برنج، مرکبات و انواع سبزیها است و بقعه آقا شاه بالو در این روستا واقع شدهاست.
گردشگری
روستای کوهستانی داری چشمهٔ کرسی (نور)
پارک جنگلی نور بزرگترین پارک جنگلی خاور میانه با مسا حتی حدود ۴۰۰۰ هکتار با انواع گونههای گیاهی
ناتل
شاه بالو آهو دشت
سواحل رویان، نور، رستمرود و ایزدشهر
قلعه پولاد بلده
منطقه ییلاقی دونکوه (دینکوه) دارای چشمههای آب سرد و جنگل و کوه
جنگل میان بند
جنگل افراسن روستای سرکاج
خانه نیما یوشیج در یوش بلده
پارک جنگلی و چشمه کشپل چمستان
آبشار آبپری رویان
روستای پیمد
بقعه سلطان احمد
کوه لُوس
آبشار حرم آب
قله سوردار
مسجد جامع یالو
آب گرم و جنگل لاویج
سد و دریاچه الیمالات
کوه سور دار و جنگل پایین کاج مغانده
قلعه کجور
روستای تاریخی کالج
روستای انارجار
تالابهای رستم رود