تبلیغ خود را اضافه کنید
معرفی شهر فریدن (داران)
فَریدَنْ یا فِرِیْدَنْ منطقهای در غرب استان اصفهان است.
منطقهٔ فریدن امروزه شامل شهرستان: فریدونشهر، چادگان، بوئین و میاندشت و فریدن میشود.
منطقه فریدن سرزمین کاوهٔ آهنگر و زادگاه ابومسلم خراسانی است.
کاوه در روستای مشهدکاوه از توابع شهرستان چادگان به خاک سپرده شدهاست و همچنین مجسمهای از او در میدان ورودی شهر داران مرکز شهرستان فریدن قرار دارد در حالی که درفش کاویانی؛ اولین پرچم ایران را در دستانش برافراشته است.
موقعیت
منطقه فریدن از شمال به شهرستان خوانسار، از جنوب به استان چهارمحال و بختیاری، از شرق به شهرستان تیران و کرون و از غرب به خوزستان و استان لرستان محدود میشود.
وجه تسمیه
منطقهای که اکنون فریدن نامیده میشود در طول تاریخ به نامهای: پاراتاکن، پارتاکن، پرتکین، پاراتاکین، پرکان، پاره تاکن، پریتکان، پریتاکن، فریدون، فریدین و در نهایت فریدن نامیده شدهاست. نام باستانی فریدن در زمانهای قدیم پریتکان بوده و یکی از آبادترین نقاط مرکزی ایران محسوب میشدهاست. در نقشه ایران باستان (دورهٔ هخامنشیان) نیز فریدن «پرتیکان» نام داشتهاست. و یکی از مراکز مهم اقتصادی و ارتباطی ایران باستان بودهاست. هرودوت میگوید: «مادها به شش قبیله تقسیم میشدند: بوسیان، پاراتاکنیان، استروخانیان، ایرانتیان، بودیان و مغها؛ قبل از آن که مادها به قدرت برسند و بر اریکهٔ قدرت بنشینند، در مقابل دولت آشور اتحادیهای از قبایل را تشکیل داده بودند. این اتحادیه از شش قبیله تشکیل میشد که یکی از آنها قبیلهٔ «پارتاکن» بودند که در حوالی فریدن امروزی زندگی میکردند. نام فریدن منسوب است به فریدون، که در زمان کاوهٔ آهنگر، کاوه، ضحاک را متواری کرد و فریدون شاه شد.
جغرافیا
برف پاییزی در شهر فریدونشهر
منطقه فریدن ناحیهای است کوهستانی که در رشته کوههای زاگرس قرار دارد.
اقلیم
هوای بسیار سرد و خشک زمستانی و خنک و مطبوع تابستانی یکی از ویژگیهای بارز منطقه فریدن است.
منطقه فریدن، سرچشمه نعمت اصفهان است زیرا منبع زاینده رود در آنجاست (با این وجود این منطقه هم چنان جز مناطق محروم ایران است). هم چنین در منطقه فریدن مراتع و شکارگاههایی وجود دارد که حیوانات وحشی در کوههای آن یافت میشود.
زمینشناسی
در منطقه داران آهکهای خاکزی نازک لایه که اندکی بلورین شدهاند بهطور دگرشیب بر روی دگرگونیها قرار گرفتهاند. لایههایی از شیل ماسهای و میکرو کنگلومرای خاکستری یا سبزرنگ تیره در بین آنها دیده میشود. در شمال داران ضخامت کنگلومرای قاعده پرمین به ۳۵۰ تا ۴۰۰ متر میرسد. در واقع بستر پی سنگ آهکهای پرمین از شرق به طرف باختر به تدریج زیاد شده بهطوریکه از چند متر در شمال به چند صد متر در شمال غربی داران بالغ میگردد.
تاریخچه
به هنگام مهاجرت اقوام آریایی به ایران گروهی از اقوام ماد به نام پارتاکن به این مناطق کوچ کرده وساکن شدند و نام طایفه خود را به این سرزمین دادند. منطقه فریدن در زمان هخامنشی و اشکانی و ساسانی جزو مناطق آباد ایران بود
پس از فتح ایران توسط اعراب فریدن هم به تصرف آنها درآمد و به هنگام تسلطخلفای راشدین، اموی، عباسیبر ایران فریدن هم جزوی از متصرفات آنها بود. در اواخر دورهٔ اموی ابومسلم خراسانی که دارای اصالتی فریدنی بود و بعدها به خراسان مهاجرت کرده بود، دست به شورش زد و حکومت اموی را ساقط و خلافت عباسی را جایگزین آنان کرد.
درموقع حکمرانی سلسلههای، زیاری، ال بویه، سلجوقی و خوارزمشاهی این منطقه جزو متصرفات این سلسلهها بوده.